Tertekan? Stress?


Assalammualaikum…

Gagal? Fail? Definisikan mereka dalam beberapa patah perkataan. Yang pasti, bila aku mengalami apa apa ketidak-jadian dan kerunduman atau kejatuhan dalam hidup aku nih, aku terus jadi DOWN…  Lumrah.

Walau bagaimana pilu pun hati dek masalah, aku takkan membiarkan diri aku dirundung kesedihan yang melampau dan berkurung di sudut bilik sepanjang hari. TAKKAN ! Jadi, pelbagai cara dipraktikkan untuk menyingkirkan tekanan ini keluar dari hidupkuuu ~ Muahahahaha !


Salah satu stress paling fofular : Study last minute !!


 Cari orang yang tepat nak mengadu

My first step ! Ahha ! Bila aku rasa macam alahai padatnya-sendatnya-penuhnya nerve nerve dalam otak aku nih dek masalah, aku terus mencapai telefon dan mendail sesiapa untuk dijadikan tempat mengadu. Di sinilah aku akan bercerita, menangis  di sebalik langsir (untuk mengelakkan kesedihan disedari oleh orang lain, huhuhuhu) dan menceritakan segala kerisauan yang bersarang. For me, the right person to tell all my problem is my mom. Tapi, nak cerita dekat kawan pun ok what ! Mereka lebih santai dalam menenangkan orang. Sebagai contoh, mereka selalu berkata “Rileklah wei, aku pun pernah kot kena camnik.” *sambil menepuk nepuk bahu* Fuhhh, sedikit sebanyak rasa tenang bila mendapat sokongan padu. 


     Makannnnnnnnnnnnnnn !!!

Wakakakaka ! Jelik gila perangai. Ini memang favouriteeee !! Tapi make sure makan makanan favourite dan harga mahal sedikit . Ihihi. Tak ke kau rasa semua masalah ditarik pergi hanya dengan makan sebiji Burger Bakar Abang Burn?! Tak ke kau rasa lapang dada bila dapat seteguk dua Chatime?!  Aku rasa makan adalah cara terbaik untuk membantu aku menganalisis dan menyelesaikan masalah aku dengan lebih efisien. Gituuu ~ Sambil makan, sambil fikir, sambil gossip, sambil gelak and POFFFF !! POFF !! Masalah aku lenyap secara tiba tiba dan aku pun mampu girang gembira dan melangkah dengan yakin seperti sediakala.


       Korek semangat, keluarkan

Kalau aku rasa “alahai tak bergunanya diri ini, macam kutu rayap” atau “aku rasa aku sorang je yang teruk dalam muka bumi nih!” Amboi, hiperbola sangat. Cemana nak suburkan kembali semangat yang pudar dan makin layu nih? Di dunia tanpa wayar nih, aku suka baca cerita yang berinspirasi dalam facebook /buku oleh pakar pakar motivasi ! Tak pun google lah quote quote yan bersangkut paut dengan situasi untuk menghidupkan kembali jiwa yang lemau ! Semangat iolsss. From this, aku dapat merasakan yang bukan aku sorang je dalam Malaysia *skop dikecilkan* nih yang gagal bahkan ramai lagi yang alami nasib yang serupa seperti aku. Tskkk tsskkk L  But heyy, too early to say GIVE UP, right?


Berdoa

Akhir sekali. Ingat. Walaupun kat dunia nih, semua orang membelakangkan kita, tak percayakan kita, kita kena tau kita masih ada Dia. Mintalah dikuatkan hati menempuh dunia yang mencabar nih. In shaa Allah, kita akan diberi jalan keluar bagi setiap kesulitan yang kita hadapi.

That’s it. Be happy-go-lucky everyday ! Salam Ramadhan